Tüdőszűrés 2018

ÉRTESÍTÉS TÜDŐSZŰRÉSRE....

A vizsgálat helye: "Gyermekvár" Német Nemzetiségi Óvoda és Egységes Óvoda - Bölcsőde”

cím: 2367 Újhartyán Béla gödör 3.

A vizsgálat ideje:

2018. január 29. (hétfő): 11.45 – 17.45

2018. január 30. (kedd): 8.45 – 13.00

2018. január 31. (szerda): 11.45 – 17.45

2018. február 1. (csütörtök): 8.45 – 13.00

2018. február 2. (péntek)8.45 – 13.00

2018. február 5. (hétfő) 11.45 – 17.45

2018. február 6. (kedd) 8.45 – 13.00

FONTOS TUDNIVALÓK!

A TÜDŐSZŰRÉS A FELNŐTT LAKOSSÁG SZÁMÁRA AJÁNLOTT VIZSGÁLAT!

A szűrővizsgálat 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal továbbra is ingyenes. 40 éves kor alatt, illetve munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz a vizsgálat díja 1700 Ft, mely az OEP által országosan elrendelt összeg. A befizetés a szűrőállomáson kapható csekken történik. A 14-18 év közötti gyermekek szűrése ingyenes, de beutaló, és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. A törvény által kötelezettek, illetve a 18 évnél idősebb tanulóknál, akiknek az oktatási törvény ezt előírja, a vizsgálat természetesen ingyenes.

A vizsgálat alkalmas a TBC illetve sok más tüdőbetegség időben történő felismerésére!

Kérjük a vizsgálatra hozza magával személyi igazolványát, TB kártyáját, illetve ha van az előző évi tüdőszűrő igazolást!

 

TÁJÉKOZTATÓ

a tüdőszűrések rendjéről

2014. január elsejétől az alábbiak szerint módosult a tüdőszűrések rendje, finanszírozása, mellyel kapcsolatban a lakosság részére az alábbi tájékoztatást adom.

1.A 18/1998. (VI.3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről című rendelet 2014. január 1-től – a javuló Tbc előfordulási gyakoriság okán, országosan – már nem a lakosságra, hanem a bizonyos rizikó csoportokra vonatkozik a kötelező, ingyenes szűrés.

Ezek a következők:

a)hajléktalanok, hajléktalanokkal foglalkozó dolgozók;

b)utcai szociális munkát végzők, népkonyha foglalkoztatottai

c)a közérdekű önkéntes tevékenységet folytatók;

d)a büntetés-végrehajtási intézetek rendőrségi fogdák, közösségi szállások dolgozói;

e)bizonyos egészségügyi dolgozók;

18 évet betöltött, az adott foglalatosságot végző személyeknek tehát jár az ingyenes szűrővizsgálat, beutaló nélkül.

2.A 33/1998. (VI.24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről című rendelet szerin a mellkasröntgen vizsgálatot erre a célra igénylő lakosoknak 1.700.- Ft térítési díjat kell fizetniük,a szűrés helyszínén kapott, a törökbálinti kórház számára szóló csekk befizetésével. A vizsgálat eredményéről legkésőbb 7 napon belül szakorvosi leletet adunk.

3.Az 51/1997. (XII.18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról című rendelet ételmében, életkorhoz kötötten, minden 40 év feletti személynek joga van évente egyszer tüdőszűrő vizsgálaton részt venni, beutaló nélkül, költségmentesen. Ehhez TAJ-KÁRTYÁVAL KELL RENDELKEZNIE.

A kötelező tüdőszűrés tehát ma már csak a kockázatnak kitett munkakörökben dolgozókra vonatkozik. Azonban az egészségével foglalkozó valamennyi felnőtt lakosnak ajánlott részt venni szűrővizsgálaton a betegségek megelőzése illetve korai stádiumban való felismerése érdekében, hiszen a leggyakoribb tüdőbetegségek, mint COPD, asztma, tüdőrák és tuberkulózis csak korai felismeréssel gyógyíthatók igazán jó eredménnyel. Ráadásul 40 év felett ezek a szűrővizsgálatok még ingyenesek is!

A térítési díjfizetés alól kivételt jelent

A térítési díjfizetési kötelezettség alól kivételt jelent, ha a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. Törvény 4.§ (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti szakképzési intézményekben (szakközépiskola, vagy szakiskola, beleértve a speciális szakiskolát és a készségfejlesztő speciális szakiskolát is) vagy felsőoktatási intézményben oktatásban részesülők szakmai alkalmassági vizsgálatai céljából kerül sor.

Az ingyenes mellkas rtg szűrésre (tüdőszűrésre) minden 40 év feletti, kerületi lakcímen bejelentett lakos (illetve aki tartósan ott tartózkodik pl: albérlet, munkavégzés, családtag stb.) jogosult, akinek 1 éven belül nem volt TBC szempontjából negatív mellkas röntgen felvétele.

A 14-18 év közötti fiatalok a meghatározott feltételek mellett.

A „rizikó” csoportba tartozó kötelezettek. m

 

A 14-18 év közöttiek tüdőszűrő vizsgálatának szabályozása:

 

A 14-18 év közötti fiataloknál a tüdőszűrő vizsgálat INGYENESENelvégezhető amennyiben:

- rendelkeznek érvényes iskolaorvosi, vagy üzemorvosi beutalóval

- rendelkeznek szülői, vagy gondviselői beleegyező nyilatkozattal,

- érvényes személyi igazolvánnyal, lakcím- és taj kártyával,

Amennyiben leletre is szükség van, saját névre címzett és felbélyegzett válaszborítékban 3 héten belül postázásra kerül.


« vissza