Hagyományörző művészeti tábor


A tábor képei megtekinthetők it a galériában....

 Szakmai beszámoló

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Támogatáskezelő.: Emberi Erőforrások Támogatáskezelő

Támogatási azonosító: NEMZ-TAB-15-135

Az Újhartyáni Német Nemzetiségi, hagyományőrző, művészeti ifjúsági tábor 2015.07.27-2015.08.09-i időszakban valósult meg.

Helyszíne: Újhartyán, Bagolyfészek, Újsor u. 3.

A tábor nyelve: német

Az igényelt támogatáshoz képest alacsonyabb összegű megítélt támogatást kapott az Német Nemzetiségi Önkormányzat, ezért az eredeti költségvetés és indikátorok módosításra kerültek.

A megítélt támogatás összesen 400.000 Ft volt.

A tábor napjainak száma 14 volt. Összesen a résztvevő tanulók száma 15 fő volt, 2 fő kísérő létszámmal. A tábor időtartama alatt 1 fő szervező a pályázó részéről, 4 fő előadó 2 fő külső szakember és 1 együttműködő civil szervezet Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre működött közre.

A tábor időtartamára az étkezést Újhartyán Város Önkormányzata Konyhájáról került beszerzésre (14 napra, 15 gyerek és 2 fő felnőtt) összesen: 198.210. Ft. A tábor képzőművészeti foglalkozásaihoz 11.500 Ft értékben anyagokat kerültek megvásárlásra. A tábor napjainak bemutatása:

2015.07.27-07.30.-ig a tábor helyszíne Újhartyán Bagolyfészek, Újsor u. 3. volt. Az első héten a résztvevő gyerekek a sváb ételekkel, régi szakmákkal, mesterségekkel ismerkedhettek meg. De a lakodalmi szokások sem maradhattak el, majd sváb népi táncház zárta az első hetet. A Hartyáni sváb Fiatalok Baráti Köre Egyesület, mint civil szervezet a nemzetiségi hagyományok ápolása témakörben elevenítette fel a helyi szokásokat.

A tábor 7. napi helyszíne: az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola volt, ahol egész nap ügyességi feladatok, társasjátékkal szórakoztatták a gyerekeket.

A tábor 8. napjától 2015.08.03-tól 2015. 08.09-ig képzőművészeti foglalkozás keretében készítettek a gyerekek alkotásokat.

A képzőművészeti foglalkozáson készült alkotások az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola aulájában kerültek kiállításra.

A záró napon az összes résztvevőnek záró vacsora és mulatság került megrendezésre.

 

A részvevők a az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói összesen 15 fő, ahol a nemzetiségi oktatás célja, hogy segítsen a nemzeti identitás megőrzésében, így a magyarországi német közösség történelmének, szellemi és anyagi kultúrájának megismerésében.
A nemzetiségi általános iskola tanulóinak évente hagyományőrző iskolai programokat (Sváb nap, farsangi ünnepkör, Laterne, Luca nap), német nyelvű táborokat szerveznek. Az iskola évente vesz részt olyan nemzetközi projektben, ahol a közös nyelv a német (Ausztriában, Németországban). 1991 óta működik az iskolai német nemzetiségi tánccsoport, melynek fellépései színesítik a város kulturális életét. A német nemzetiségi program nyitott a német kisebbséghez tartozók és azok számára is, akik szeretnék megismerni ezt a kultúrát, nyelvet.
1998 óta német nemzetiségi általános iskolaként működik, jelenleg is a település szellemi központja. Az első évfolyamtól kezdve heti öt órában oktatják a német nemzetiségi nyelvet.
2006-tól kezdték az angol nyelv oktatását 7-8. évfolyamon heti két órában – a német mellett. Ezt a lehetőséget a németből és magyarból jól teljesítő tanulók választhatják.
Német nyelvből a tanulóknak lehetőségük van a nyelvvizsga megszerzésére különböző szinteken: 4. osztály végén, 6. osztály végén, valamint 8. osztályban (itt alapfokú nyelvvizsgát tehetnek). Számítástechnikát 4. osztálytól oktatnak.
A tanulók művészi képességeinek kibontakoztatása, művészi tehetségfejlesztés; felkészítés a szakirányú továbbtanulásra.
Újhartyánban jelenleg 100 tanuló részesül művészetoktatási nevelésben, melyet a Cziffra György Művészeti iskola (Örkény) biztosít. A tanulók annak tudatában jelentkeztek művészeti képzésre, hogy abban az előkészítő évfolyamtól a 10. évfolyamig vehetnek részt.
Mint látható a tábor programjai is a nemzetiségi kulturális hagyományok továbbadását, ápolását szolgálta.
 

« vissza